Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Με το Arctic Sunrise στην Αρκτική θάλασσα...



Tο πλοίο της Greenpeace Arctic Sunrise ξεκίνησε τον Ιούνιο μία τρίμηνη περιοδεία με κατεύθυνση τους παγετώνες βόρεια της Γροιλανδίας.


Στο πρώτο σκέλος του ταξιδιού, το Arctic Sunrise κατευθύνθηκε βορειοδυτικά της Γροιλανδίας και μέσα από το Στενό Νάρες – το βορειότερο σημείο της Γροιλανδίας. Εκεί βρίσκεται ο Παγετώνας Πέτερμαν, πρώτος στόχος της τετρασκελούς αποστολής του Arctic Sunrise η οποία:

• Θα καταγράψει την κατάρρευση ενός από τους μεγαλύτερους παγετώνες σ’ ολόκληρο τον κόσμο (Πέτερμαν)
• Θα ερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο η αλλαγή στα ρεύματα του ωκεανού μπορεί να επιταχύνει την τήξη των πάγων στη Γροιλανδία
• Θα ταξιδέψει στο σημείο στο οποίο οι πολικές αρκούδες θα κάνουν την τελευταία τους στάση
• Θα ταξιδέψει κατά μήκος της ακτής πάγου που υποχωρεί για να γίνει αυτόπτης μάρτυρας της σταδιακής εξαφάνισης του θαλάσσιου πάγου.

«Αυτή είναι μια ευκαιρία που μας βοηθά να καταλάβουμε πώς το στρώμα πάγου και ο παγετώνας στην Γροιλανδία αντιδρούν στις κλιματικές αλλαγές, καθώς επίσης και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Ταξιδεύοντας στον παγετώνα Πέτερμαν μας δίνεται μια σπάνια ευκαιρία να επισκεφτούμε μια απομονωμένη, δυσπρόσιτη τοποθεσία στην κορυφή του κόσμου, και να κάνουμε παρατηρήσεις αρκετά διαφορετικές από τις δυνατότητες της συμβατικής επιστήμης», ανέφερε ο Δρ. Τζέισον Μποξ, κλιματολόγος του Ερευνητικού Κέντρου για τους Πόλους Byrd στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Υπό «φυσιολογικές» συνθήκες, το Στενό του Νάρες θα ήταν πλεύσιμο μόνο τον Αύγουστο, αφού πρώτα οι τεράστιες ποσότητες πάγου θα είχαν υποχωρήσει κατά το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου. Φέτος όμως το Στενό ήταν ελεύθερο από πάγο ήδη από τις αρχές του Ιουλίου, για πρώτη φορά εδώ και 32 χρόνια. «Συγκρίνοντας φωτογραφίες των τελευταίων ετών με φέτος, βλέπει κανείς τη συγκλονιστική διαφορά από την παντελή έλλειψη πάγου τον Ιούλιο. Για την ακρίβεια, οι πάγοι στο Στενό ήταν σε ρευστή κατάσταση ακόμα και κατά τη διάρκεια του περυσινού χειμώνα και δεν κατάφεραν να στερεοποιήθούν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ. Μποξ.

Ακολουθήστε τη διαδ
ρομή του πλοίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου