Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Να γουστάρεις όσο θέλεις, αλλά στο σπίτι σου...


Η άποψη του Πρωθυπουργού για τα γεγονότα του Δεκεμβρίου, όπως την κατέθεσε στον. Α. Παπαχελά για την εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής.



- Θέλω να μπούμε τώρα στο θέμα της ασφάλειας. Ο περασμένος Δεκέμβρης ήταν μια τραυματική εμπειρία για τη μεσαία τάξη. Θέλω να μου πείτε τι πήγε λάθος τότε, και τι άλλαξε μετά.



- Μιλούμε για μια κοινωνία που βρισκόταν σε μια ιδιαίτερη ψυχολογική κατάσταση. Σας θυμίζω ότι το έναυσμα ήταν ο θάνατος ενός νέου παιδιού, και κανείς πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικός στη διαχείριση ενός τέτοιου τραγικού συμβάντος. Θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής μαζί σας: αν την επόμενη μέρα είχαμε, είτε από ατύχημα είτε από προβοκάτσια, ένα δύο θύματα ακόμα, τι θα γινόταν; Κάθε εμπειρία δίνει την δυνατότητα να δεις τα πράγματα κάτω από ένα διαφορετικό φως, ας μη το ξεχνάμε. Τι θέλω να πω; Ισως από τις τραυματικές εμπειρίες της δικτατορίας κ.λπ. έμεναν ως κατάλοιπα κάποια ζητήματα.
Θα δώσω ένα απλό παράδειγμα, πανεπιστημιακό άσυλο - και το εννοώ αυτό που θα πω: έχω υπάρξει φοιτητής και συνδικαλιστής, ξέρω τις ευαισθησίες, ξέρω την ορμή των νιάτων, τους σέβομαι και τους «γουστάρω», ασχέτως ποια είναι η πολιτική τους προτίμηση, τον ενθουσιασμό που έχουν οι νέοι άνθρωποι.
Η Ελλάδα όμως είναι μία κοινωνία ελεύθερη, δημοκρατική, και πρέπει να είναι ευνομούμενη πλήρως γιατί αυτό είναι προϋπόθεση της ελευθερίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναμφισβήτητα αυτά είναι προτεραιότητα. Αλλο πράγμα η ελεύθερη διακίνηση ιδεών, έτσι και αλλιώς την έχουμε εξασφαλισμένη; Αλλο αυτό και άλλο να γίνονται οι σχολές άντρα καταστροφικής μανίας ή βίας. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Τα λέω αυτά γιατί μπορεί κανείς να σταθεί σε ένα μεμονωμένο επεισόδιο και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα αν κάτι έγινε επιχειρησιακά με τον καλύτερο τρόπο. Υπάρχει όμως ένα ευρύτερο θέμα: Πρώτον, ο αστυνομικός είναι ο αρωγός του πολίτη. Δεύτερον, η ελευθερία διασφαλίζεται όταν τηρούνται οι νόμοι. Τρίτον, ο καθένας έχει δικαίωμα στην οποιαδήποτε άποψη ακόμη και την πιο αιρετική. Δεν έχει δικαίωμα όμως να βλάπτει τον διπλανό του, την περιουσία του, την δημόσια περιουσία. Η μεγάλη, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δέχεται αυτές τις αλήθειες ασχέτως τι ψηφίζει. Δεν μπορεί να είμαστε όμηροι κάποιων κατάλοιπων ιδεών, κάποιων περιθωριακών απόψεων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου